Паходжанне гімна «Хвала на вышынях»

У выдавецтве «Про Хрысто» ў перакладзе з польскай мовы неўзабаве выйдзе кніга Лукаша Кубяка «Святая Імша. 100 пытанняў і адказаў». З дапамогаю Святога Пісання, асноўных дакументаў Касцёла, шматлікіх крыніцаў па гісторыі літургічных абрадаў, а таксама каментарыяў айцоў Касцёла і святых яе аўтар тлумачыць тэалагічны сэнс і значэнне літургічных абрадаў і сімвалаў, літургічнага начыння і іншых сакральных прадметаў і малітваў.

Прапануем увазе чытачоў урывак з гэтага новага выдання.

Гімн «Gloria», або «Хвала на вышынях» — адзін з найбольш старадаўніх, акружаных пашанаю літургічных тэкстаў. Першая вядомая версія гімна паходзіць з IV стагоддзя. Спачатку ён спяваўся як частка Літургіі гадзінаў, а з VI ст. яго пачалі ўключаць у эўхарыстычную цэлебрацыю. Сёння гімн «Хвала на вышынях» спяваецца ў кожную нядзелю (за выключэннем перыядаў Адвэнту і Вялі­кага посту), ва ўрачыстасці і святы, а таксама на асаблівых, найбольш урачыстых, цэле­брацыях.

«Прыгожы ёсць Бог, Слова ў Бога <...>. Прыгожае ў небе і прыгожае на зямлі, прыгожае ва ўлонні Маці; прыгожае ў абдымках бацькоў; прыгожае, калі аб’яўляецца ў цудах; прыгожае ў цярпенні; прыгожае, калі кліча да жыцця; прыгожае, калі не баіцца смерці; прыгожае, калі аддае жыццё; прыгожае, калі зноў распачынае яго; прыгожае на крыжы, прыгожае ў грабніцы, прыгожае ў небе. Слухайце і разумейце гэтую песню, і няхай слабасць цела не засланяе ад вашых вачэй ззяння Ягонай прыгажосці», — так пісаў св. Аўгустын.

Пілігрымуючы Касцёл, молячыся аб удзеле ў жыцці Бо­га, сузіраючы Яго аблічча, ужо пэўным чынам удзельнічае ў гэтым жыцці, ужо сузірае тое, на што спадзяецца, бо радасць аб вечнай хвале Бога рэалізуецца ў Эўхарыстыі. Менавіта ў ёй актуалізуецца таямніца Хрыста, а значыць — таямніца Яго ўваскрасення і хвалы. 

У Эўхарыстыі аб’яўляецца прыгажосць Хрыста. Яна аб’яўляецца ў прыніжэнні: спачатку гэта адбылося ў прыніжэнні праз уцелаўленне, потым — у прыніжэнні крыжа, цяпер — у прыніжэнні хлеба. У Эўхарыстыі Бог — найцішэйшы, найпакорнейшы. Яго можна ўвогуле не заўважыць. Аднак, калі чалавек сапраўды прагне Бога, то любоў дапаможа яму распазнаць Яго, захапіцца Ім, палымяна палю­біць Яго і распазнаць так, як распазналі Хрыста вучні па дарозе ў Эмаўс.

Касцёл, з любоўю ўглядаючыся ў Бога, у Тройцу Асобаў, у захапленні спявае «Glo­ria». Гэта перадусім малітва пакланення, у якой мае значэнне толькі Бог, і толькі Ён з’яўляецца яе матывам: «Хва­лім Цябе, благаслаўляем Ця­бе, кланяемся Табе, праслаўляем Цябе, дзякуем Табе дзеля вялікай хвалы Тваёй...». Вернікі падбіраюць словы для пакланення Богу так, быццам ніводнае з іх не гучыць дастаткова поўна.

Тэкст гэтага гімна нельга замяняць іншым. Калі гімн не спяваецца, яго прамаўляюць усе разам.

Мы вельмі радыя
бачыць вас на сайце
часопіса «Ave Maria».
Гэта плён працы
неабыякавых людзей,
якія з радасцю ствараюць
гэты часопіс для вас.

Падпіска
Ахвяраванні

Сайт часопіса „Ave Maria“ Мінска-Магілёўскай архідыяцэзіі Рыма-каталіцкага Касцёла ў Беларусі

Часопіс існуе дзякуючы вашым ахвяраванням. Сёння мы просім вашай дапамогі — нават невялікая сума падтрымае нас.

Падрабязней