Трыццаць першая звычайная нядзеля, год С.

«Увайшоўшы, Ён праходзіў праз Ерыхон. І вось чалавек па імені Закхей, кіраўнік мытнікаў і багаты, стараўся ўбачыць Езуса, хто Ён такі, але не мог з-за натоўпу, таму што быў малога росту. Забегшы наперад, ён залез на смакоўніцу, каб убачыць Яго, бо Ён павінен быў там праходзіць. А калі Езус прыйшоў на гэтае месца, паглядзеў уверх і сказаў яму: “Закхей, хутчэй спускайся, бо сёння Мне трэба быць у тваім доме”. Той хутка спусціўся і прыняў Яго з радасцю. А ўсе, убачыўшы гэта, пачалі наракаць і казалі, што Ён зайшоў пагасціць да грэшнага чалавека. Закхей жа ўстаў і сказаў Пану: “Вось, палову маёмасці сваёй, Пане, я аддам убогім і, калі каго ў чым ашукаў, аддам у чатыры разы больш”. Езус сказаў яму: “Сёння прыйшло збаўленне ў дом гэты, таму што і ён сын Абрагама. Бо Сын Чалавечы прыйшоў знайсці і выратаваць тое, што загінула”» (Лк 19, 1–10).


Выбар Закхея

Навяртанне Закхея — хвалюючая сцэна, дзе відаць, якое вялікае можа быць дзеянне ласкі Божай у сэрцы чалавека. Бог першы пачынае шукаць чалавека, як шукаў Закхея, а той дазваляе Богу знайсці яго і дзейнічаць у ягоным жыцці. Нельга сказаць абсалютна дакладна, але магчыма, багаты Закхей, які шукаў шчасця ў грашах, дажыў да такога моманту, калі ў ім засталася толькі роспач, бо ён не знайшоў шчасця. І ў такім безнадзейным душэўным стане, пачуўшы шмат пра Настаўніка з Назарэта, ён адчуў, як у ім абудзілася іскра надзеі, і таму хоча ўбачыць Яго. У гэтым прагненні бачнае дзеянне Духа Святога. Гэтае прагненне вядзе Закхея да сустрэчы, падчас якой Езус прапануе: «сёння Мне трэба быць у тваім доме». Закхей радасна прымае Пана. Але гэта адбываецца перадусім у самых глыбінях сэрца. Ён атрымаў вялікую ласку навяртання, якая цалкам перамяняе яго жыццё. Гэтыя змены звязаныя з адкрыццём новага сэнсу жыцця і перспектывы сапраўднага шчасця.

Плён гэтага навяртання — выніку дзеяння Бога ў адкрытым сэрцы Закхея — бачны адразу ж. Ён раздаў частку маёмасці ўбогім, а тым, каго ашукаў, вярнуў у чатыры разы больш. Закхей з вялікім энтузіязмам адказаў на запрашэнне Езуса да сяброўства. Пан звяртаўся з падобным запрашэннем і да мноства іншых людзей. Узгадайма сустрэчу Хрыста з багатым юнаком, які спытаў: «Настаўнік, што добрага зрабіць мне, каб мець жыццё вечнае?» (Мц 19, 16). Езус перш за ўсё раіць захоўваць запаведзі, а пасля кажа: «Ідзі, прадай маёмасць сваю і раздай убогім, <...> пасля прыходзь і ідзі за Мною» (Мц 19, 21) . Юнак адышоў маркотны, але Закхей выбраў жыццё з Езусам.

Чаму вучыць нас і да чаго запрашае гэтая сустрэча Закхея з Хрыстом? Перш за ўсё, трэба задаць сабе пытанне: у чым заключаецца маё шчасце? Глядзець шырока навокал сябе, каб бачыць убогіх і тых, хто знаходзіцца ў патрэбе. Вакол нас шмат бяды. У лістападзе мы асабліва падтрымліваем душы, якія церпяць у чыстцы. Яны перажываюць вялікія пакуты і прагнуць нашай дапамогі. Можна ахвяроўваць за іх адпуст, святую Імшу, свае цярпенні і малітвы. Сённяшняе евангельскае чытанне заахвочвае нас паразважаць таксама над тым, ці дастаткова мы адплацілі тым, каго пакрыўдзілі.  


Айцец Раман Шульц OP
(03.11.2013)

Мы вельмі радыя
бачыць вас на сайце
часопіса «Ave Maria».
Гэта плён працы
неабыякавых людзей,
якія з радасцю ствараюць
гэты часопіс для вас.

Падпіска
Ахвяраванні

Сайт часопіса „Ave Maria“ Мінска-Магілёўскай архідыяцэзіі Рыма-каталіцкага Касцёла ў Беларусі

Часопіс існуе дзякуючы вашым ахвяраванням. Сёння мы просім вашай дапамогі — нават невялікая сума падтрымае нас.

Падрабязней